Kipro virtuvė - patiekalai

Apsilankymas Kipre neapsieina be tradicinio valgio, sudaryto iš daugelio mažų patiekalų, žinomų kaip „meze“. Šis patiekalas daugelį amžių buvo populiari Kipro kultūros dalis. Pasimėgavimą “meze” galima prilyginti nedideliai puotai, bet ne oficialiems pietums ar vakarienei.  Skanaujant šį patiekalą, kai prie stalo susėda šeima ir draugai, dalinamasi daugybę patiekalų, kurie ir sudaro visą “meze” rinkinį. "Meze" gali būti sudarytas iš mėsos arba jūros gėrybių, kuriuos praturtina įvairios užtepėlės, kiprietiška pitos duonelė, šviežių daržovių salotos ir Kipro pasididžiavimas -  keptas sūris “halloumi”.

Kipro patiekalai

Citrina ir alyvuogės - neatsiejama kiprietiškos virtuvės dalis...

MUSAKA  

“Moussaka” yra tradicinis Graikijos ir Kipro patiekalas. Sluoksniuota užkepėlė sudaryta iš baklažanų, keptų bulvių, maltos jautienos, kiaulienos arba avienos pomidorų padaže. Užkepėlė užpilama kreminiu bešamelio padažu ir apibarstoma tarkuotu kietuoju sūriu.  


STIFADO 

Tai tradicinis graikiško stiliaus jautienos troškinys, praturtintas raudonuoju (kartais baltuoju) vynu, kvapniaisiais pipirais, gvazdikėliais, cinamonu ir svogūnais. Jautiena troškinama krosnyje ne vieną valandą, o pasibaigus procesui mėsa tampa minkšta - byranti  nuo kaulo. 


AFELIA 

“Afelia” – tai kiauliena per naktį marinuojama raudonajame vyne ir apkepama kartu su kalendros sėklomis.

Kipro virtuve


PITA 

Kiprietiška duonelė - pita, labai skiriasi nuo graikiškos pitos tiek forma, tiek ir skoniu. Kepant, pita išsipučia ir taip susidaro tuščiavidurė kišenė, kurią galima užpildyti įvairiais įdarais tokiais kaip mėsa, šviežiomis daržovėmis, sūriu ir įvairiais tradiciniais padažais.   


ŠEFTALIA 

"Sheftalia“ - tradiciniai kiprietiški maltinukai, dažniausiai gaminami iš maltos kiaulienos, praturtinti žolelėmis ir prieskoniais. Šeftalia primena kotletukus, tačiau yra kepami ant grotelių ir prieš tai suvyniojami į riebalus.  


KLEFTIKO 

Kleftiko yra kaimiškas, tradicinis patiekalas, pagamintas iš ilgai troškinamos ėrienos, kuri pirmiausia marinuojama česnakuose, alyvuogių aliejuje ir citrinų sultyse. Šis tradicinis receptas iš pradžių buvo troškinamas “žemės krosnyje”- karštoje duobėje prisotintoje dūmais. 


KOUPEPIA ARBA DOLMADES 

Koupepia (taip vadiname Kipre) yra dolmadai, gaminami iš vynuogių lapų, įdaryti malta kiauliena arba veršiena, ryžiais, šviežiomis žolelėmis ir prieskoniais, virti su pomidorų ir citrinų sultimis.  


UŽTEPĖLĖS 

Pati populiariausia užtepėlė Kipre – tai “tzatziki” yra gaminama iš graikiško jogurto, česnakų ir šviežių agurkų. Mišinys valgomas su pita, mėsa ir daržovėmis. “Tahini” – sezamo sėklų pasta. ”Taramasalata” – tradicinis receptas, kurio pagrindas yra žuvies ikrai, alyvuogių aliejus, citrinos sultys, tarkuoti svogūnai. “Humusas” – užtepėlė pagaminta iš avinžirnių, tahini pastos, citrinos ir prieskonių. 


HALUMI SŪRIS 

“Halloumi” - kiprietiškas elastingas baltas sūris, tradiciškai gaminamas iš ožkos ir avies pieno mišinio, nors šiais laikais naudojamas ir karvės pienas. Jo tekstūra panaši į mocarelos ar tirštos fetos. Gaminant “Halloumi” pašalinamas sūrumas ir suteikiama kreminė tekstūra. Dažniausia vartojamas keptas ant grotelių.  


SUVLAKI 

"Souvlaki" yra populiariausias pasirinkimas Kipre. Mėsos iešmeliai kepami ant atviros ugnies. Tai gali būti ėriena, kiauliena arba vištiena.